Schadeformulier niet naar waarheid ingevuld

Verzekeraars verwachten van jou dat je na een verkeersongeval een schadeformulier samen met de tegenpartij invult. Nadat alles ingevuld is, wordt tot slot gevraagd om een handtekening van beide partijen. Met de handtekening geven de partijen aan dat ze alles naar waarheid ingevuld hebben, maar wat als dat niet het geval is?

Het gezamenlijk invullen is belangrijk, want dan ontstaan er geen verschillende versies. Met een handtekening van beide betrokkenen, ontstaat er later geen discussie over de toedracht van de schadeformulier invullenschade. Toch kan het gebeuren dat een schadeformulier bewust of onbewust fout is ingevuld.

Gevolgen van een niet naar waarheid ingevuld schadeformulier

Als het schadeformulier niet naar waarheid is ingevuld, kan dat grote gevolgen hebben. Stel, er is ingebroken in jouw auto. Naast braak is er geen verdere schade. Toch geef jij bij jouw verzekeraar op dat de ingebouwde navigatie uit de auto gestolen is. In het geval de verzekeraar kan aantonen dat jij dit hebt opgegeven om de verzekeraar te misleiden, is er sprake van fraude. Dit kan strafrechtelijke gevolgen hebben.

Een leugen moet wel aangetoond worden

De verzekeraar kan jou niet zomaar betichten van fraude. Hiervoor moet er bewijs zijn. Niet naar waarheid invullen van het schadeformulier gebeurt vaak. Er staan namelijk grote financiële belangen op het spel. Het verdraaien van de waarheid moet wel aangetoond worden door de verzekeraar, of door de verzekeraar van de tegenpartij.

De tegenpartij vult het schadeformulier niet naar waarheid in

Indien de tegenpartij het schadeformulier niet naar waarheid invult, moet je het formulier niet ondertekenen. Een andere optie is om in ieder geval op het formulier aan te tekenen dat jij van mening bent dat de tegenpartij iets onjuist ingevuld heeft. Door het plaatsen van jouw handtekening geef jij namelijk aan dat je akkoord bent met de opgave. Dit later nog weer rechtbreien zal lastig of zelfs onmogelijk zijn.

Wat doe je als de tegenpartij de waarheid verdraaid?

De schadeafwikkeling kan voor verzekeraars lastig worden als de betrokkenen verschillende verklaringen afleggen. Je kunt jouw verklaring aantonen met behulp van getuigen. Mocht dat niet lukken, zorg dan in ieder geval voor zoveel mogelijk bewijsmateriaal wat jouw verklaring bevestigt. Maak bijvoorbeeld veel foto’s van de situatie na de schade. Doe dit vanuit verschillende posities en vergeet niet om de omgeving er ook bij te fotograferen. Met dergelijke foto’s toon je namelijk aan waar en hoe de auto’s op de weg stonden. Bij twijfel kunnen duidelijke foto’s de doorslag geven.

Toch maar het digitale schadeformulier downloaden

Een schadeformulier downloaden is eenvoudig, welke je ook kiest. Graag zetten wij de voordelen van de schade app voor jou op een rijtje. De grootste voordelen van de schade app zijn:

  • Het digitaal schadeformulier downloaden heeft als voordeel dat je het altijd bij je hebt
  • Alleen de vragen die op jouw schade van toepassing zijn krijg je gesteld. In het papieren schadeformulier worden veel vragen gesteld die niet op jouw schade van toepassing zijn
  • Doordat het indienen van de schade veel eenvoudiger is, kan het ook veel sneller. Naar verhouding veel minder vragen
  • Met de telefoon kun je ook gelijk foto’s maken van de schade en de omstandigheden bij het ongeval. Dit kan voor de behandeling van de schade van grote betekenis zijn
  • Na het digitaal ondertekenen wordt de schade gelijk doorgestuurd naar de verzekeraar. Je hoeft niets te versturen.

Hoe moet je een schadeformulier goed invullen.

Belangrijk is om altijd de namen van getuigen te noteren. Ook wanneer het een duidelijke zaak lijkt te zijn en de tegenpartij schuld wil erkennen. Wij maken in veel zaken mee dat een tegenpartij uiteindelijk toch een andere lezing van het ongeval heeft. In dat geval kan een getuigenverklaring u enorm helpen.

Bekijk het filmpje voor meer tips.

Heb je schade in het verkeer?

Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig.

Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.

Dus voor gemak en snelheid bij bijvoorbeeld autoschade in het verkeer download je nu de Schade App.

schade app

Bekijk hier onze video

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download de app

Download via App store Download via Google play