Waar moet ik het schadeformulier naar toe sturen?

Het schadeformulier dient als vastlegging van de schadeoorzaak. De betrokkenen bij de schade geven op het formulier aan hoe de schade is ontstaan en wat de omstandigheden waren. Waar stuur je het schadeformulier heen in welke situaties?

In de meeste gevallen stuur je het ingevulde schadeformulier naar je eigen verzekeraar. Ideaal is om een schadeformulier in te dienen met handtekeningen van beide betrokkenen. Indien dat niet lukt om welke reden dan ook, dan in ieder geval met een handtekening van de eigenaar van de auto of ander motorrijtuig. De handtekening mag ook zijn van de bestuurder van het motorrijtuig die niet de eigenaar is.

schadeformulier invullen

Wanneer stuur je het schadeformulier naar de verzekeraar?

De verzekeraar wil bij schade een volledig ingevuld schadeformulier ontvangen. Zowel de voorzijde als de achterzijde moeten ingevuld worden. Bij schade waar de bestuurder van jouw auto voor verantwoordelijk is, stuur je het schadeformulier altijd naar je eigen verzekeraar. Als de aansprakelijkheid niet bij de bestuurder van jouw auto ligt, is het afhankelijk van de verzekeringsvorm wat je met het schadeformulier moet doen.

 • WA casco (all risks) verzekerd? Stuur het schadeformulier altijd naar je eigen verzekeraar.
 • WA beperkt casco verzekerd?
  • Stuur het schadeformulier bij schade aan anderen door jouw schuld naar jouw verzekeraar
  • Stuur het schadeformulier ook bij twijfel over de aansprakelijkheid naar jouw verzekeraar
  • Stuur het formulier ook naar je verzekeraar als de schade aan jouw motorrijtuig verzekerd is. Bijvoorbeeld bij brand en aanrijding met loslopende dieren
 • WA verzekerd?
  • Stuur het schadeformulier bij schade aan anderen door jouw schuld naar jouw verzekeraar
  • Stuur het schadeformulier ook bij twijfel over de aansprakelijkheid naar jouw verzekeraar

Letselschade?

Heeft de bestuurder of een van de inzittende letselschade stuur dan altijd de schademelding ook naar 112schade.nl. Zij verhalen dan met specialisten de letselschade op een tegenpartij of de WA verzekeraar van het motorvoertuig.

Schadeformulier naar de verzekeraar van de tegenpartij sturen

Als de tegenpartij aansprakelijk is voor de schade, kun je het schadeformulier plus een aansprakelijkheidsstelling naar 112schade.nl sturen. Zij gaan dan kosteloos de schade verhalen op de tegenpartij. Als de schade veroorzaakt is met een motorrijtuig heb je een rechtstreekse verhaalmogelijkheid op de betreffende verzekeraar. Je moet uiteraard wel aan kunnen tonen dat de tegenpartij aansprakelijk is. Als je auto WA casco verzekerd is, kun je het schadeformulier naar je eigen verzekeraar sturen.

Hoe verhaal je schade op de tegenpartij?

Als je niet verzekerd bent tegen de schade, kun je eventueel de veroorzaker aansprakelijk stellen. Dit doe je met een aansprakelijkheidsstelling. Dit is een brief waarin je de tegenpartij of diens verzekeraar aansprakelijk stelt voor jouw schade. Indien aansprakelijkheid bewezen is, keert de tegenpartij of de verzekeraar jouw schade uit. Helaas is het vaak niet zo eenvoudig.

Je kunt het verhalen van de schade ook uitbesteden aan 112schade.nl. Zij kunnen het verhaalproces van jou overnemen. Voor jou is dit kosteloos. De rekening wordt namelijk neergelegd bij de veroorzaker van de schade.

Toch maar het digitale schadeformulier downloaden

Een schadeformulier downloaden is eenvoudig, welke je ook kiest. Graag zetten wij de voordelen van de schade app voor jou op een rijtje. De grootste voordelen van de schade app zijn:

 • Het digitaal schadeformulier downloaden heeft als voordeel dat je het altijd bij je hebt
 • Alleen de vragen die op jouw schade van toepassing zijn krijg je gesteld. In het papieren schadeformulier worden veel vragen gesteld die niet op jouw schade van toepassing zijn
 • Doordat het indienen van de schade veel eenvoudiger is, kan het ook veel sneller. Naar verhouding veel minder vragen
 • Met de telefoon kun je ook gelijk foto’s maken van de schade en de omstandigheden bij het ongeval. Dit kan voor de behandeling van de schade van grote betekenis zijn
 • Na het digitaal ondertekenen wordt de schade gelijk doorgestuurd naar de verzekeraar. Je hoeft niets te versturen.

Heb je schade in het verkeer?

Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig.

Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.

Dus voor gemak en snelheid bij bijvoorbeeld autoschade in het verkeer download je nu de Schade App.

schade app

Bekijk hier onze video

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download de app

Download via App store Download via Google play