Wie is op het schadeformulier voertuig A?

Het schadeformulier gebruik je bij een schade in het verkeer. Het kan gaan om een ongeval tussen twee auto’s, maar andere combinaties zijn ook mogelijk. Ook bij een ongeval met een voetganger, fietser of bromfiets gebruik je het schadeformulier. Hoe weet je of je jouw gegevens bij voertuig A of juist bij voertuig B moet zetten?

Een schadeformulier lijkt op het eerste oog onoverzichtelijk en moeilijk te begrijpen. Met een korte uitleg vallen de puzzelstukjes op de juiste plek. Het belangrijkste onderdeel van het schadeformulier staat in verticale blokken waarin staat: “Voertuig A” en “Voertuig B”. Het gaat om het blauwe gedeelte aan de linkerzijde van het formulier en het gele gedeelte aan de rechterzijde van het schadeformulier. Hier worden gegevens over het voertuig, de eigenaar en de bestuurder opgenomen. Ook geef je hier aan waar je verzekerd bent en waar de schade aan jouw auto zit.

Vul jij jouw gegevens in bij voertuig A of voertuig B?

Je mag zelf kiezen waar je jouw gegevens invult. Je kunt dus zowel kiezen voor voertuig A als voertuig B. Meestal zal de betrokkene die als eerste het schadeformulier invult kiezen voor bestuurder A, maar het maakt geen verschil. De vragen zijn namelijk identiek. Bij het tekenen van de situatieschets onderaan het formulier, is het wel belangrijk om duidelijk te omschrijven welk voertuig A en welke B is.

Vergeet vooral niet de vraag over de toedracht

Tussen voertuig A en B op het schadeformulier staat vraag 12. Deze gaat over de toedracht van de schade. Door middel van vinkjes geef je aan welke omschrijving past. Voor de afwikkeling van de schade is het belangrijk om hier de nodige aandacht aan te besteden. Een vinkje op de juiste plek kan het verschil maken tussen aansprakelijk zijn voor de schade of juist niet. Zet het vinkje wel aan de juiste zijde. Ben jij voertuig A? Zet het vinkje dan links. De bestuurder van voertuig B zet het vinkje aan de rechterkant.

Heeft het schadeformulier nog toelichting nodig?

Onderin het formulier kun je nog een opmerking plaatsen bedoeld voor de verzekeraars die de schade gaan behandelen. Hier kun je bijvoorbeeld aangeven dat je het niet eens bent met de situatieschets. Of naar jouw mening heeft de tegenpartij bijvoorbeeld de toedracht van de schade niet juist ingevuld. Zonder een aantekening ga je akkoord met hetgeen is ingevuld. Je gaat het schadeformulier namelijk ondertekenen. Je geeft dus aan dat je akkoord bent. Als dat toch niet zo is, kun je dat het beste aan de voorkant van het formulier aangeven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download de app

Download via App store Download via Google play