Is een schadeformulier verplicht?

Na een ongeval een schadeformulier invullen samen met de tegenpartij is een aanrader. Ook bij een aanrijding waarbij geen ander motorrijtuig betrokken is, wordt er vanuit gegaan dat je een schadeformulier invult. Maar ben je ook verplicht om een schadeformulier in te vullen?

Na een ongeval is het eerst bijkomen van de schrik. Het eerste belang is om gevaarlijke toestanden te voorkomen. Als de veiligheid gewaarborgd is, komt de volgende stap. De betrokkenen bij het ongeval vullen samen een schadeformulier in. Vaak wordt er gekozen voor een schriftelijk schadeformulier, maar via een app kun je tegenwoordig ook je schade registreren en doorgeven aan de verzekeraar.

Waarom is een schadeformulier belangrijk?

Het vaststellen van de aansprakelijkheid kan een lastig issue zijn. Daarom is een goede vastlegging van de schade van essentieel belang. Aan de hand van een door de betrokkenen ondertekend schadeformulier kunnen de verzekeraars afleiden wie aansprakelijk is voor de schade. De schuldige draait op voor de eigen schade en voor de schade van de tegenpartij. De financiële belangen zijn dus groot. Het schadeformulier is hierbij doorslaggevend. Tenminste als deze door beiden ondertekend is.

Is een schadeformulier verplicht?

Je bent niet wettelijk verplicht om een schadeformulier in de auto te hebben. De verzekeraar kan een ingevuld schadeformulier wel verplicht stellen. Jouw verzekeraar wil namelijk weten bij wie de aansprakelijkheid ligt. Bij jou of de tegenpartij. Een gedeelde schuld is ook nog een optie. Het invullen van een schadeformulier is dus wel verplicht.

Wat als de tegenpartij niet ondertekent?

Alleen als het schadeformulier door beide partijen ondertekend is, kan van het formulier vaak eenvoudig afgelezen worden wie aansprakelijk is. Als één van beiden niet ondertekend heeft, is het aan de verzekeraars om uit te vechten bij wie de aansprakelijkheid ligt. Als de tegenpartij de handtekening niet zet of niet wil zetten, is het aan de verzekeraars onderling om de toedracht van de schade te achterhalen.

Vergeet de achterzijde van het schadeformulier niet

Na het invullen van het schadeformulier, kan het tweede formulier meegegeven worden aan de tegenpartij. Alles wat op het voorste formulier is ingevuld, wordt doorgedrukt op het achterliggende formulier. Op deze manier krijgen beide partijen een afschrift van wat ingevuld is. Thuis kun je op je gemak nog de achterzijde van het schadeformulier invullen. Vergeet dat niet, want verzekeraars kunnen een gedeeltelijk ingevuld formulier terug sturen met het verzoek om het alsnog in te vullen. Hetgeen hier omschreven staat kan namelijk belangrijk zijn voor de schuldvraag.

Toch maar het digitale schadeformulier downloaden

Een schadeformulier downloaden is eenvoudig, welke je ook kiest. Graag zetten wij de voordelen van de schade app voor jou op een rijtje. De grootste voordelen van de schade app zijn:

  • Het digitaal schadeformulier downloaden heeft als voordeel dat je het altijd bij je hebt
  • Alleen de vragen die op jouw schade van toepassing zijn krijg je gesteld. In het papieren schadeformulier worden veel vragen gesteld die niet op jouw schade van toepassing zijn
  • Doordat het indienen van de schade veel eenvoudiger is, kan het ook veel sneller. Naar verhouding veel minder vragen
  • Met de telefoon kun je ook gelijk foto’s maken van de schade en de omstandigheden bij het ongeval. Dit kan voor de behandeling van de schade van grote betekenis zijn
  • Na het digitaal ondertekenen wordt de schade gelijk doorgestuurd naar de verzekeraar. Je hoeft niets te versturen

Hoe moet je een schadeformulier goed invullen.

Belangrijk is om altijd de namen van getuigen te noteren. Ook wanneer het een duidelijke zaak lijkt te zijn en de tegenpartij schuld wil erkennen. Wij maken in veel zaken mee dat een tegenpartij uiteindelijk toch een andere lezing van het ongeval heeft. In dat geval kan een getuigenverklaring u enorm helpen.

Bekijk het filmpje voor meer tips.

Heb je schade in het verkeer?

Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig.

Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.

Dus voor gemak en snelheid bij bijvoorbeeld autoschade in het verkeer download je nu de Schade App.

schade app

Bekijk hier onze video

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download de app

Download via App store Download via Google play