Hoe een schadeformulier in te vullen met een fietser

Bij een aanrijding met een fietser verwacht je verzekeraar een ingevuld schadeformulier. Op het eerste oog lijkt het standaard schadeformulier niet geschikt. De vragen zijn namelijk afgestemd op een ongeluk tussen motorrijtuigen. Toch is het schadeformulier ook te gebruiken bij een aanrijding met een fietser.

Bij een aanrijding met een fietser is het invullen van het schadeformulier van groot belang. Vaak is er namelijk sprake van letsel. In dat geval zijn het langlopende trajecten tot de schade financieel schadeformulier invullenis afgewikkeld. Ook gaat het bij letsel soms om zeer grote bedragen. Bij blijvende invaliditeit kunnen er claims uit de schade voortkomen die zorgen voor een betalingsverplichting voor de verzekeraar van tientallen jaren. Een goede vastlegging is dus belangrijk.

Let eerst op de gezondheid van de betrokkenen

Bij een ongeval is het schadeformulier niet het eerste waar je aan denkt. Het belangrijkste is de gezondheid van de fietser. Bij letsel gelijk het alarmnummer (112) bellen. Bij minder spoedeisende hulp is de huisartsenpost mogelijk voldoende. Schakel ook de politie in bij een ongeval met letsel.

Hoe vul je het schadeformulier in bij een ongeval met een fietser?

De fietser zal geen schadeformulier op zak hebben, dus gebruiken jullie jouw schadeformulier of onze schade app. Jullie kunnen de vragen op het formulier zoveel mogelijk beantwoorden. Waar voertuig B staat kunnen de gegevens van de fietser ingevuld worden. De vragen die over het voertuig gaan hoeven niet beantwoord worden door de fietser. Hier kan de tegenpartij aangeven dat het om een fiets gaat. De gegevens van de fietser mogen ook onder voertuig A staan. Het maakt namelijk niet uit hoe het staat. Op onderstaande manier kunnen jullie de overige vragen beantwoorden.

Vragen over de datum, locatie en gewonden

Aan de bovenkant van het schadeformulier zit een horizontale kolom. Hierin staan de vragen 1 t/m 5. Dit zijn belangrijke vragen, zeker bij een aanrijding met een fietser. In de antwoorden geef je aan wanneer en waar het ongeval gebeurd is. Ook worden de gegevens van getuigen opgevraagd. Getuigen kunnen bij latere onenigheden gevraagd worden naar wat ze gezien hebben. De belangrijkste vraag is de derde vraag. Hier wordt gevraagd of er gewonden zijn. Letsel of een blessure kan hier opgegeven worden.

Hoe is de schade ontstaan?

Aan de hand van het schadeformulier moeten de verzekeraars een beeld kunnen vormen over hoe de schade ontstaan is. Hier krijgt de verzekeraar inzicht in met de antwoorden op de vragen over de toedracht. Dit is de verticale balk in het midden van het schadeformulier. Jij en de fietser vinken aan wat direct vóór het ongeval de situatie was. Vrijwel altijd ligt de aansprakelijkheid bij de bestuurder van het motorrijtuig. Dit komt doordat zwakke verkeersdeelnemers worden beschermd door wettelijke regels. Vergeet niet om een situatieschets te maken. Dit maakt voor de verzekeraars ook veel duidelijk over de toedracht van het ongeval.

Heb je schade in het verkeer?

Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig.

Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.

Dus voor gemak en snelheid bij bijvoorbeeld autoschade in het verkeer download je nu de Schade App.

schade app

Bekijk hier onze video

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download de app

Download via App store Download via Google play