Wat als tegenpartij schadeformulier niet opstuurt?

De verzekeraar vraagt na een ongeval een schadeformulier op bij jou. De verzekeraar wil namelijk inzicht in hoe de schade ontstaan is. Dit doen verzekeraars omdat ze het liefst de schade verhalen op een eventuele aansprakelijke van de schade. Voor het verhalen van de schade wordt de verzekeraar van de tegenpartij aangesproken. Aansprakelijkheid zal pas erkend worden als de verzekeraar van de tegenpartij het schadeformulier van de eigen verzekerde heeft beoordeeld. Wat als de tegenpartij het schadeformulier niet opstuurt?

Een verzekeraar kan een ongeval met je motorrijtuig niet in behandeling nemen zonder een schadeformulier. De verzekeraar is niet bij het ongeval geweest, dus moet de verzekeraar via de eigen verzekerde inzicht krijgen in de toedracht van de schade.

Tegenpartij stuurt schadeformulier niet op

Verzekeraars wikkelen onderling schades af. Voordat ze hun standpunt bepalen, willen ze eerst een schadeformulier van de eigen verzekerde ontvangen. Verzekeraars schrijven de verzekeringnemer aan als ze weten dat er een ongeval is geweest, maar ze nog geen schadeformulier ontvangen hebben. Toch kan het gebeuren dat de verzekeraar van de tegenpartij ook na meerdere herinneringen geen schadeformulier krijgt van hun verzekeringnemer.

Het opvragen van het formulier kan weken in beslag nemen. Als het schadeformulier na meerdere herinneringen niet komt, zal de verzekeraar uiteindelijk besluiten om van het schadeformulier van de andere verzekeraar uit te gaan. In de praktijk komt dit weinig voor. Verzekeraars proberen in dat geval meerdere manieren om toch in contact met de verzekerde te komen.

Keert je eigen verzekeraar jouw schade uit?

Bij een ongeval kun je de schade aan jouw motorrijtuig indienen bij je eigen verzekeraar. Indien je WA casco verzekerd bent, keert jouw verzekeraar uit. Vervolgens wordt de uitgekeerde schade eventueel verhaald op de tegenpartij. Ben je WA of WA beperkt casco verzekerd? Jouw verzekeraar keert dan niet de schade aan je eigen auto vaak niet uit. Je krijgt de schade wel gecompenseerd door de verzekeraar van de tegenpartij. Tenminste als deze aansprakelijk is voor de schade aan jouw auto. Dit gaat lang duren als de tegenpartij het schadeformulier niet opstuurt naar de verzekeraar.

Wat kun je doen om het proces te versnellen?

In principe ben jij niet de aangewezen persoon om de tegenpartij aan te sporen om het schadeformulier naar de verzekeraar te sturen. Toch kun je het wel doen. Het kan het proces versnellen. Wat vaak ook helpt is om de schadebehandelaars geregeld te bellen over de voortgang. Op deze manier krijg je jouw schade bovenop de stapel.

Toch maar het digitale schadeformulier downloaden

Een schadeformulier downloaden is eenvoudig, welke je ook kiest. Graag zetten wij de voordelen van de schade app voor jou op een rijtje. De grootste voordelen van de schade app zijn:

  • Het digitaal schadeformulier downloaden heeft als voordeel dat je het altijd bij je hebt
  • Alleen de vragen die op jouw schade van toepassing zijn krijg je gesteld. In het papieren schadeformulier worden veel vragen gesteld die niet op jouw schade van toepassing zijn
  • Doordat het indienen van de schade veel eenvoudiger is, kan het ook veel sneller. Naar verhouding veel minder vragen
  • Met de telefoon kun je ook gelijk foto’s maken van de schade en de omstandigheden bij het ongeval. Dit kan voor de behandeling van de schade van grote betekenis zijn
  • Na het digitaal ondertekenen wordt de schade gelijk doorgestuurd naar de verzekeraar. Je hoeft niets te versturen.

Heb je schade in het verkeer?

Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig.

Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.

Dus voor gemak en snelheid bij bijvoorbeeld autoschade in het verkeer download je nu de Schade App.

schade app

Bekijk hier onze video

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download de app

Download via App store Download via Google play