Tips voor het invullen van het Europees schadeformulier

Schade met een motorrijtuig meld je met het Europees schadeformulier of de schade app. Dit klinkt eenvoudig, maar het kan nog best lastig zijn. Het is namelijk een lange lijst met vragen plus ook nog veel vragen op de achterkant van het formulier.

Het Europees schadeformulier kun je onderverdelen in drie verticale blokken. De linker- en de rechterkolom worden ingevuld door de beide betrokkenen bij het ongeval. In het midden wordt gevraagd om vinkjes te zetten om aan te geven wat de toedracht van de schade was. De beste tips over het invullen van het Europees schadeformulier delen wij graag met jou.

Tip #1 – Begin met het invullen van de vragen bovenaan het formulier

De gegevens invullen over jezelf en jouw motorrijtuig heeft niet de hoogste prioriteit. Aan de bovenkant van het Europees schadeformulier zie je een horizontale balk met belangrijke vragen over de schade. Het gaat bijvoorbeeld om de datum en het tijdstip van het ongeval, maar ook de locatie waar de schade ontstaan is en of er getuigen zijn. Deze vragen kunnen bij een latere discussie over wie aansprakelijk is van groot belang zijn. Zijn er getuigen van het ongeval? Vraag de namen en de telefoonnummers en schrijf deze op het schadeformulier.

Tip #2 – Vergeet de toedracht van de schade niet

In het midden van het Europees schadeformulier zit deze vraag verstopt. Door het plaatsen van een vinkje kun je aangeven wat op jou en jouw motorrijtuig van toepassing was op het moment van het ongeval. Je geeft hier bijvoorbeeld aan dat je auto geparkeerd stond en de tegenpartij geeft aan dat hij of zij wegreed van een parkeerplaats. Door het op de juiste manier invullen van deze vraag, zal er later vaak geen onduidelijkheid zijn over wie aansprakelijk is voor de schade.

Tip #3 – Maak een duidelijke situatieschets

Onderaan het Europees schadeformulier hebben jullie de ruimte om de situatie toe te lichten met een schets. Het gaat niet om jouw tekenkunst. Zorg er gewoon voor dat iemand die er niet bij is geweest aan de situatieschets kan aflezen hoe de schade ontstaan is.

Met deze tips wordt het eenvoudiger, maar simpel is het invullen van het Europees schadeformulier nog steeds niet. Een goed en eenvoudig alternatief is de schade app. Je hoeft met de app niet zelf te bepalen wat je in moet vullen. De app is ingericht op het op de juiste manier invullen. De app is veel eenvoudiger dan het schriftelijke schadeformulier.

Download de app

Download via App store Download via Google play